De Belgische Wetgeving aangaande Camerabewaking, Inbraakbeveiliging en brandbeveiliging is de afgelopen decennia een grondige evolutie doorgaan. Door de wetgeving probeert men in eerste instantie de burgers op zich te beschermen maar ook de privacy van de burgers wordt in rekening genomen.
Sinds 1 maart 2010 moeten alle alarmsystemen geregistreerd zijn op dit meldpunt: www.politie.be/nl/police-on-web/alarm-of-camerasysteem-aanmelden
Verzuimen van een aangifte zal aanleiding geven tot administratieve boetes zodra de politie ter plaatse komt na een melding.
Aangifte Alarminstallatie
Het ‘meldpunt alarmsystemen’ is een databank die beheerd zal worden door de administratie en die alle gegevens betreffende het alarmsysteem zal bevatten. De aangifte van het alarmsysteem dient te gebeuren door het invullen van een elektronisch formulier via het federaal e-loket.
Jaarlijkse bevestiging
Na de aangifte bij indienststelling dient de ingegeven informatie jaarlijks te worden bevestigd, dit om te verhinderen dat de databank “vervuilt” met verouderde gegevens.
Het nieuwe aangiftesysteem voor bewakingscamera’s is beschikbaar.
6 juni 2018
Ongeacht of u een camerabewakingssysteem gebruikt aan de ingang van uw woning, in een supermarkt, of zelfs op een industriële site, let op! Vanaf 25 mei 2018 treden de wijzigingen met betrekking tot het gebruik van bewakingscamera’s in werking. Voortaan dienen uw bewakingscamera’s te worden aangegeven bij de politiediensten.
Vóór 25 mei 2018 moest elke bezitter van bewakingscamera’s zijn camera’s aangeven via het elektronisch loket van de Commissie voor de Bescherming van de Persoonlijke Levenssfeer (CBPL). Vanaf vandaag moeten bewakingscamera’s worden aangegeven via een elektronisch loket dat eveneens de aangiften van alarmsystemen ontvangt (www.aangiftecamera.be).
Wat houdt dit in?
Uitzondering
In de wet wordt er voorzien in een uitzondering voor de burger die in zijn eigen woning een bewakingscamera installeert voor persoonlijke en huishoudelijke doeleinden: hij zal geen aangifte moeten doen, noch een register moeten invullen of een pictogram moeten gebruiken (wat als dusdanig niet betekent dat men de personen mag filmen zonder hun toestemming).
Nieuwe aangifte: wat heeft u nodig?
De aangiften van bewakingscamera’s moeten elektronisch worden ingediend (zoals onder het vroegere systeem) via de volgende link: www.aangiftecamera.be.
Voor de toegang tot het elektronisch loket dient men zich te identificeren door middel van zijn elektronische identiteitskaart, een burgertoken, of een unieke veiligheidscode via een mobiele applicatie (zoals wanneer u uw belastingsaangifte via tax-on-web wil indienen). Indien u een aangifte wil indienen voor een rechtspersoon, is het dus nodig om die te kunnen vertegenwoordigen.
Vermelding camera met pictogram
In alle gevallen dient de aanwezigheid van een of meerdere camera’s vooraf, duidelijk zichtbaar en ondubbelzinnig met een genormeerd pictogram te worden aangegeven.
Bij aangifte van een camera(systeem) moet ook steeds het doel waarvoor de camera zal gebruikt worden, worden opgegeven.
De aangifte van een camera moet gebeuren bij de Privacy Commissie
Camera’s op de werkplaats
Bewakingscamera’s “op de werkplaats” met het oog op de bescherming van de goederen van de onderneming of de veiligheid en de gezondheid. Hier blijft nog steeds de CAO68 van kracht die u hieronder kan downloaden.
Woningbranden eisen elk jaar tientallen mensenlevens. Meer nog dan het vuur, maakt vooral de rook tal van slachtoffers. Die rook is verstikkend en verspreidt zich razendsnel. Vooral als er ’s nachts brand uitbreekt, is het risico om niet tijdig wakker te worden groot. Rookmelders vormen dan ook een eenvoudige en doeltreffende bescherming tegen de gevaren van brand. Daarom verplicht de Vlaamse overheid de aanwezigheid van rookmelders in (huur)woningen.
Wie in Vlaanderen een woning bouwt, renoveert of verhuurt moet sinds 1 januari 2013 rekening houden met een aantal verplichtingen over het plaatsen van rookmelders. Vanaf 1 januari 2020 gelden deze verplichtingen voor alle Vlaamse woningen.
Rookmelders zijn al verplicht voor:
Vanaf 1 januari 2020 moet ook een woning waarin de eigenaar zelf woont over de nodige rookmelders beschikken. Wacht dus niet langer en plaats zo snel mogelijk rookmelders in uw woning. Zo maken we wonen in Vlaanderen samen veiliger.
Wat als u geen rookmelders in uw woning plaatst?
Dan voldoet uw woning niet aan de minimale veiligheids-, gezondheids- en woningkwaliteitsvereisten die de Vlaamse overheid vanaf 2020 oplegt. Wie vandaag een woning zonder rookmelders verhuurt, krijgt geen conformiteitsattest. Het verhuren van een woning zonder de nodige rookmelders is strafbaar.
Wie is verantwoordelijk bij verhuur?
De verhuurder is wettelijk verplicht de nodige rook melders aan te kopen en te plaatsen. Als de verhuurder kiest voor een toestel met vervangbare batterijen, moet de huurder die batterijen tijdig vervangen.
Contactgegevens VEKTRO
30 jaar ervaring
Kon. Kasteeldreef 20 | 1860 Meise | België
02 269 41 62 | 0475 294 844
info@vektro.be
Vektro is erkend door:
Vergunde beveiligingsonderneming door de FOD dienst
voor alarm- en camerasystemen